Wat staat je te wachten

Met de eerste motorles maken wij een inschatting van hoeveel lessen je nodig hebt. We beginnen de rijlessen met het aanleren van de bijzondere verrichtingen. Wanneer je de bijzondere verrichtingen gehaald hebt, gaan we verder met de motorrijlessen om je voor te bereiden op het tweede onderdeel verkeersdeelname. Wij raden aan om je theorie al voor je eerste motorles te leren. Zonder theorie mag je geen examen doen voor de verkeersdeelname. Op het moment dat je dit examen haalt, mag jij zelf met de motor de weg op!

Motorles Veluwemeer, de juiste keuze

  • Je krijgt les van een vakbekwaam, deskundig en gepassioneerd motorrijinstructeur.
  • Je krijgt motorles op jonge motoren.
  • Centraal gelegen ten opzichte van het CBR in Harderwijk en makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.
  • Hoog slagingspercentage in de regio Putten, Ermelo, Nunspeet, Zeewolde en Lelystad.
  • Je kan gelijk beginnen met je rijles. Wij hebben geen wachttijden.
  • Jij krijgt rijles aangepast aan jouw eigen behoefte.

Nog niet overtuigd? Neem dan contact met ons op of spreek een proefles af.

Categorieën A1, A2 en A onbeperkt

Binnen het motorrijbewijs bestaan verschillende categorieën. Deze worden ingedeeld naar leeftijd van de motorrijder.

  • A1: start met je rijlessen vanaf 17 jaar. Vanaf 18 jaar mag je examen doen.
  • A2: vanaf 20 jaar , mag je lessen op de A2 motor
  • A onbeperkt: vanaf 21 jaar mag je  rijexamen doen voor het A onbeperkt rijbewijs, je krijgt dan code 80 op het rijbewijs.

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs, of als je voor die tijd 24 wordt. Wanneer je voor het behalen van je A onbeperkt-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Examens

Om je rijbewijs te halen, leg je eerst het praktijkexamen Voertuigbeheersing (AVB) af. Ben je al in het bezit van een A1 of A2 rijbewijs en wil je het A rijbewijs halen? Dan hoef je het AVB-examen niet nog eens te halen. Wanneer je slaagt voor het AVB-examen heb je een jaar de tijd om het volgende examen voertuigbeheersing (AVD) te halen. Om je AVB te doen moet je een geldig theoriecertificaat A of een rijbewijs B kunnen tonen.

Tijdens het AVB-examen laat je zien dat je de motor onder controle hebt. Dit doe je door een aantal bijzondere verrichtingen te laten zien, zoals achteruit parkeren, slalommen of uitwijken. Wanneer je laat zien dat je dit voldoende beheerst, slaag je voor je AVB-examen.

Het AVD-examen test voornamelijk jouw verkeersinzicht en de wijze van verkeersdeelname. Hierbij let de examinator op hoe veilig en zelfstandig je rijdt en hoeveel rekening je houdt met andere verkeersdeelnemers.